What’s Up

Michelle Samba’s installatie What's Up transformeert De Kanselarij gedurende het hele festival tot een purgatorium van artistieke verkenning. Door middel van een interactieve installatie met eten, drinken, slagwerk en touw moedigt Samba je aan om je te verdiepen in de nuances van het mens zijn. Samba toont in haar installatie de vijf versies van haar performance reeks Hit Me Baby One More Time. Dit werk is voor het eerst gezamenlijk te zien als hoogtepunt van de installatie. Deze serie is een conceptuele serie van kritische en biografische aard rond de moord op haar moeder, waarbij ze met performance onderzoek doet naar verantwoordelijkheid.

Het publiek wordt naast participatie bij de performances aangemoedigd eigen verhalen, ervaringen en reflecties te delen. De kunstenaar gelooft in de kracht van collectief werk en streeft ernaar om een omgeving te creëren waarin alle aanwezigen zich op een dieper niveau kunnen verbinden. Aan het einde van deze drie dagen zullen bezoekers niet alleen een scala aan artistieke uitingen hebben ervaren, maar zullen ze ook zijn aangemoedigd om de vragen te stellen: wat is onze rol in de genezing van de wereld, en hoe kunnen we verantwoordelijkheid vinden in ons eigen leven?

Doorlopend te bezoeken
VR 19:00 - 22:00 | ZA 13:30 - 22:00  |  ZO 13:30 - 20:00 | De Kanselarij

Performances
VR | 19:45 - 20:45 | Hit Me Baby One More Time #1 | De Kanselarij

Je wordt meegenomen in een intense drumsolo van een uur waarin je de impact van beslissingen op het leven kunt onderzoeken. Je krijgt de kans om deel te nemen aan de voorstelling door met bloed (niet echt bloed) te gooien, subtiel of niet zo subtiel, waardoor met elke plons diepte aan het verhaal wordt toegevoegd. Deze performance nodigt uit tot nadenken over de fijne kneepjes van invloed en verantwoordelijkheid voor zowel het publiek als Samba zelf; zij hoopt meer inzicht te krijgen in verantwoordelijkheid op de keuze te blijven in een gewelddadige relatie. Doordat het gegooide bloed op haar drums komt, en zij zelf het initiatief neemt om op de drums te slaan, zal het bloed door eigen toedoen op zichzelf opspatten.

ZA | 13:30 - 14:30 | Hit Me Baby One More Time #2 | De Kanselarij
Tijdens deze performance ben je getuige van een drumsolo van een uur terwijl het ritme evolueert en resoneert door stapels confetti boven op de drums. Terwijl de confetti zich geleidelijk aan verspreidt, worden de geluiden levendiger, wat de geleidelijke helderheid weerspiegelt in een relatie die ontsierd wordt door agressie. Deze performance vormt een onuitgesproken vraag: hoeveel keer slaan, voordat de werkelijkheid glashelder wordt? Het publiek wordt meegenomen in deze performance, verwijzend naar de kracht van overleven en begrip, en laat iedereen nadenken over de complexiteit van verantwoordelijkheid.


ZA | 17:30 - 18:30  | Hit Me Baby One More Time #3 | De Kanselarij
In deze uurlange drumsolo hangen veertien drums, die elk een fatale steekwond vertegenwoordigen. Ze bungelen aan bondagetouwen, een metafoor voor het lot. Wanneer Michelle haar ritme ontketent met drumstokken als metaforische messen, word je uitgenodigd om na te denken over de verbinding tussen drumster en dader. #3 duikt in thema’s van verantwoordelijkheid, empathie, en de complexiteit en koestering van keuzes en hun gevolgen.


ZO | 15:00 - 16:00 | Hit Me Baby One More Time #4 | De Kanselarij
De stilste verkenning van deze serie gaat over verantwoordelijkheid binnen gewelddadige relaties.. In deze interactieve performance biedt Michelle zichzelf aan aan het publiek. Je krijgt de kans om bij te dragen aan deze performance met gesels waarbij Michelle de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt. Tijdens deze performance zal de collectieve dialoog en keuzes van het publiek betekenis toevoegen aan de ervaring.


ZO | 17:45 - 18:45 | Hit Me Baby One More Time #5 | De Kanselarij
In deze performance draagt Samba een zware lading trommels die met touwen aan haar lichaam worden vastgebonden, waardoor elke stap een worsteling wordt. Een uur lang loopt Michelle met dit gewicht, dat de lasten vertegenwoordigt die we allemaal in ons leven dragen. Het publiek heeft de mogelijkheid om deel te nemen door de last te helpen dragen of door het gesprek aan te gaan. Wees op tijd aanwezig voor deze performance!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en Station Noord, Ministerie van OCW, We the North, MOMO en Explore the North.

Deze voorstelling is onderdeel van de Station Noord-Hub. Lees hier meer over dit talentontwikkelingstraject.