Festival Explore the North

Festival Explore the North is terug op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 november 2020!

Wandel door de Leeuwarder binnenstad en laat je verrassen door verhalen en muziek, beeldende kunst, theater en nog veel meer. Lokale helden delen het podium met internationale toppers en jong talent speelt samen met oude bekenden: van klassieke virtuozen tot elektronische avonturiers.

We brengen je langs vele onontdekte paden tijdens verschillende expedities en laten je kennismaken met nieuw werk en (co)producties dat we samen met vrienden uit binnen- en buitenland presenteren. Met verhalen die het alledaagse bijzonder maken en een onontdekt vuur in je aanwakkeren. En met muzikale optredens van de meest intieme, fluisterzachte soort tot wervelende feestjes.

Op voorgaande edities zagen bezoekers naast veel Explore-projecten onder andere Pussy Riot, Jelle Brandt Corstius, Weval (live duo), Mark Kozelek van Sun Kil Moon, Akwasi, Chassol, Julia Holter, Amen Dunes en Lubomyr Melnyk.

Explore the North 2019

Tijdens Explore the North in 2019 traden bezoekers het Grote Onbekende – de toekomst, de ander – tegemoet met hoop en positiviteit. Ze werden meegenomen door artiesten die de barricaden niet schuwen en hun plek op deze wereld durven in te nemen. Artiesten die idealen hebben en die ze durven nastreven. Samen fantaseerden we over nieuwe werelden. Bekijk hieronder de aftermovie van Explore the North 2019.

Productiehuis

Explore the North ontwikkelt zich tot een interdisciplinair productiehuis. We hebben de handen ineengeslagen met partners uit binnen- en buitenland voor verschillende lokale en (inter)nationale projecten, met als rode draad literatuur, taal en meertaligheid. Een intensieve samenwerking met het meertaligheidsplatform Lân fan taal heeft deze ontwikkeling mede mogelijk gemaakt in 2018.

Als productiehuis willen wij (jonge) theatermakers, schrijvers, dichters, muzikanten en ander talent uit Friesland en daarbuiten mogelijkheden bieden om zich vanuit Leeuwarden en Friesland te ontwikkelen. Daarnaast geeft Explore the North - als legacy van Lân fan taal - voor de lange termijn een impuls aan het productieklimaat in Friesland. Onze producties krijgen plek binnen het festival in november, maar toeren ook door het hele land (en zelfs internationaal!). Zo was de unieke hangmattenmachine De Relaxerette in mei 2019 in Singapore te zien.

ANBI