Explore the North

Over Explore the North

Leeuwarden, muziek en literatuur

Explore the North is een winters stadsfestival dat de historische binnenstad van Leeuwarden als podium gebruikt voor muziek, literatuur, theater, beeldende kunst en meer. Op het festival komt lokaal talent samen met (inter)nationale toppers. Zo zagen bezoekers de Friese dichter Elmar Kuiper afgelopen editie optreden met de Japans-Engelse noiserock band Bo Ningen en kregen de Jonge Schrijvers van Meeuw een plek in het programma tussen namen als Johan Harstad en Akwasi.

De zevende editie van Explore the North vind plaats op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 november 2019. Binnenkort maken we de data voor 2019 bekend. Op voorgaande edities stonden onder andere Nils Frahm, Arjen Lubach, Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra, BALOJI, Tamino, Mark Kozelek van Sun Kil Moon, Julia Holter, Amen Dunes, Jóhann Jóhannson, Bert Wagendorp, Islam Chipsy & EEK, Armando & Oleg Lysenko en veel meer!


Productiehuis

Explore the North ontwikkelt zich tot een interdisciplinair productiehuis. We hebben de handen ineengeslagen met partners uit binnen- en buitenland voor verschillende lokale en (inter)nationale projecten, met als rode draad literatuur, taal en meertaligheid. Een intensieve samenwerking met het meertaligheidsplatform Lân fan taal heeft deze ontwikkeling mede mogelijk gemaakt in 2018.

Als productiehuis willen wij (jonge) theatermakers, schrijvers, dichters, muzikanten en ander talent uit Friesland en daarbuiten mogelijkheden bieden om zich vanuit Leeuwarden en Friesland te ontwikkelen. Daarnaast geeft Explore the North - als legacy van Lân fan taal - voor de lange termijn een impuls aan het productieklimaat in Friesland. Onze producties krijgen plek binnen het festival in november, maar toeren ook door het hele land (en zelfs internationaal!). Zo is de unieke hangmattenmachine De Relaxerette in mei 2019 in Singapore te zien.