Protestzangeres Sophie Straat is binnen no time de onbetwiste koningin van een nieuwe generatie protestzangers gebleken. Samen met haar compagnon Wieger (Goldband), schrijft ze over de effecten van gentrificatie en andere maatschappelijke of sociale misstanden. Naast haar rol als vertolker van het levenslied, is Straat kunstenaar en maakt ze sociaal geëngageerd werk. Op haar nieuwste album Smartlap is niet Dood (2023) bezingt ze met speels venijn sociaal maatschappelijke problematiek en thema’s als seksisme, racisme, ongelijkheid en machtsmisbruik.

Nynke Laverman maakt samen met producer en slagwerker Sytze Pruiksma avontuurlijke, sferische muziek over de grens tussen mens en natuur in Plant Bloom Sessions. De show is één grote trip, een meeslepende reis van aanstekelijke beats, surreële klanklandschappen en spoken word. Door de karakteristieke drums en synths in combinatie met uit vogelgeluiden gebouwde ‘bird beats’ sta je regelmatig midden in het bos of op het Wad.

Coby Sey is een belangrijke smaakmaker uit het DIY-circuit van Londen. Hij heeft een geheel eigen muzikaal stempel ontwikkeld en werd niet voor niets door The Guardian geprezen als ‘one to watch’. Hij brengt herkenbare elementen uit hiphop, drone, jazz, grime en meer samen tot een kenmerkend geheel. Op het podium worden zijn dromerige composities doordrenkt met een zware, ontregelende dansvloer-energie. Sey staat bekend om zijn wisselende, desoriënterende visie op clubmuziek en samenwerkingen met onder andere Kae Tempest, Tirzah en Mica Levi. 

Peach Season van Gaja Caruso is een multidisciplinaire dansvoorstelling waarin twee dansers, twee dichters (Yvonne Zeegers en Martin Rombouts) en een componist een fysieke, visuele en auditieve voorstelling maken van een liefdesrelatie. De technieken die daarbij worden gebruikt zijn geïnspireerd op ASMR therapie. 

Odie Leigh uit Louisiana brengt hartverwarmende nummers met folk, blues en country invloeden. Haar songwriting weerspiegelt een oprechte en vurige zoektocht naar identiteit door de verwarring van cultureel opgroeien in een gebied met veel geschiedenis, traditie en fouten. Leigh's muziek is een eclectische blik op het gevoel van vastzitten in alle in-betweens van het leven.

Tijdens een show van Faizal Mostrixx dans je jezelf naar een andere wereld. De storyteller, afrofuturist, breakdancer, choreograaf, sociaal werker en producer geeft een unieke hedendaagse twist aan traditionele Ugandese ritmes. Hij brengt gedurfde verhalen over Afrika en is - met onder andere headline shows op Nyege Nyege Festival - één van de meest vooraanstaande ambassadeurs van elektronica voor een continent in beweging. 

De Amerikaanse Rachika Nayar geeft je een kijkje in de gitaren van de toekomst. Pitchfork betitelde haar tweede album Heaven Come Crashing (2022) geheel terecht al tot Best New Music. Haar nummers zijn rijke verhalen vol op elkaar gestapelde en bewerkte gitaargeluiden. Tijdens ons festival speelt ze een show voorzien van bijpassende visuals op een groot scherm.

Andrea Belfi neemt je mee op een muzikale, misschien wel eindeloze reis in Eternally Frozen. De percussionist en composer staat bekend om zijn vooruitstrevende composities en samenwerkingen met onder meer Nils Frahm, Jóhann Jóhannsson en Circuit des Yeux. Belfi raakte tijdens een bezoek aan een museum in LA geïnspireerd door het verhaal van een mythologische vleermuissoort genaamd Deprong Mori. De mythe suggereert dat een van deze vleermuizen in 1952 “eeuwig bevroren" bleef in een muur van massief lood. 

Radio Hito met Daniel Dariel is een storytelling-muzikant uit Brussel die experimenteert met vertellingen binnen de popstructuren en -melodieën. Met een combinatie van persoonlijke poëzie en sterke inspiratie van andere dichters waaronder Octavio Paz maakt ze haar eigen, unieke Casio-dichtkunst. Bezoekers staat een knap, ritmisch pianospel te wachten, als bedding onder haar donkere zang- en vertelstem. Deze klankwereld wordt nog een stapje mooier gemaakt dankzij de minimalistische maar doeltreffende percussie van Daniel Dariel.

Johannes Lievens beantwoordt in zijn monoloog De Eenzame Stad de vraag hoe je vanuit eenzaamheid kunt leren om weer alleen. In juli 2022 sprak Johannes in Parijs met mensen over eenzaamheid. Aan de hand van zeven ontmoetingen vertelt hij hoe alleen zijn plots kan omslaan in eenzaamheid, en hoe je vanuit die eenzaamheid weer kan leren om alleen te zijn. De tekst ontstond tijdens een schrijfresidentie van deBuren in juli 2022 in Parijs. 

In de (tekst)installatie Andi van Mirte Desmeth komen bezoekers tegenover elkaar te zitten. Samen lezen ze, in stilte, een tekst. Hoe ontstaat verbondenheid in deze toevallige samenkomst van twee mensen die samen een verhaal lezen? 

Cassandra Onck brengt met haar scherpe, Nederlandstalige teksten een liefdevol wapen tegen vastgeroeste kaders. Vol nieuwsgierigheid en creativiteit zoekt ze naar schoonheid in ons complexe bestaan. Haar krachtige liveshow vol muziek en poëzie brengt je hoofd als hart in beweging. Tijdens ons festival speelt ze werk van haar nieuwe EP Fractalnoia (2023), een persoonlijke zoektocht naar nieuw houvast wanneer je ervaart dat de belangrijkste dingen in het leven niet maakbaar zijn. 

In Dictieland buigt een collectief literaire, interdisciplinaire makers zich over meertaligheid in de breedste zin van het woord. Centraal staat een zoektocht van de makers naar de geldigheid van taal en de (on)mogelijkheid om de ander daarmee écht te bereiken, om elkaar écht te verstaan, of je nou dezelfde taal spreekt of niet. Voor ons festival wordt een nieuwe versie op de planken gebracht, waarvoor een aantal makers, waaronder de schrijver Preston Losack, bij elkaar komen tijdens een residentie in Leeuwarden dit najaar.

Het mystieke duo Ninos du Brasil speelt een buitenzinnige, ritmische show geïnspireerd door Braziliaans carnaval en met een achtergrond in performance art en hardcore. Afgelopen jaar bracht het Italiaanse duo hun laatste plaat Antro Pop uit. Hierop is hun eigen, percussieve taal te horen zoals nooit tevoren. Het tweetal perst de energie samen tot een muzikale, spirituele danservaring die je nog dagen voelt. Tip: doe niet teveel gel in je haar voor deze show, dan blijft de confetti zo plakken. 

LIIEK, een Berlijns trio uit de underground scene maakt nummers met een vlijmscherpe, onontkoombare post-punksound. Met twee platen van elk niet langer dan 30 minuten geven ze precies de juiste dosis van urgentie, somberheid en energie. 

Library Card vindt de gulden middenweg tussen expressief en bedachtzaam door spannende, noise-punk gedreven instrumentatie samen te voegen met ijzingwekkende poëzie. De band bestaat uit bekende koppen uit de Rotterdamse scene uit bands als Neighbours Burning Neighbours en Nagasaki Swim en brengt dynamische en intense nummers vol poëtische monologen.