foto: Daughters of Reykjavík

Oké, hier komen ze dan, de negen nieuwe namen voor ons festival... Tijdens het festivalweekend van Explore the North kun je kiezen uit een programma met de feministisch rap van Daughters of Reykjavík, de poëtische postpunk van Sinead O’Brien, de kwetsbaarheid van singer-songwriter Anna B Savage, de gelaagdheid van zangeres Fågelle of wegdromen bij luitspeler Jozef van Wissem.

Daarnaast is er de muzikale poëzie van Nyk de Vries met Artvark Saxophone Quartet, de weerspiegelingen op ons denken van wetenschappers Roman Krznaric en Warda El-Kaddouri en gaat auteur Tobi Lakmaker met het boek De Argonauten het gesprek aan met collega-schrijvers over gender en auto-fictie.


KOOP HIER JE KAARTEN



We stellen ze graag even aan je voor:



Daughters of Reykjavik

Daughters of Reykjavík zet sinds 2013, in verschillende samenstellingen, de door mannen gedomineerde IJslandse rapscene op zijn kop. Daughters of Reykjavík bestaat uit 9 vrouwelijke rappers met de meest uiteenlopende achtergronden - van vormgever tot sekstherapeut - die er om bekend staan geen blad voor de mond te nemen. In hun muziek spelen thema’s als feminisme, vrijheid en empowerment een belangrijke rol.



Roman Krznaric

Ons handelen van vandaag, heeft tot in de verre toekomst effect en de roep om langetermijndenken groeit iedere dag. Als we goede voorouders willen zijn en positief herinnerd willen worden door de generaties na ons, is dit , volgens Roman Krznaric hét moment om ons langetermijndenken te herstellen en terug te grijpen op ons vermogen vol fantasie oplossingen te creëren voor ons nageslacht. Krznaric is een toonaangevend publieksfilosoof en medeoprichter van de The School of Life in Londen. Op Explore the North spreekt hij over meest recente boek De Goede Voorouder: Langetermijndenken voor een kortetermijnwereld.



Sinead O’Brien

De Ierse Sinead O’Brien mixt haar spoken word en zang met artrock tot post-punk met vele gezichten. In 2020 brak ze door met haar debuutalbum Drowning in Blessings. Haar teksten gaan over haar eigen observaties en visie op de wereld om haar heen. O’Briens live-performances zijn intens en doordringend, waarmee ze haar muziek naar een next-level brengt.



Tagelyk - Nyk de Vries & Artvark Saxophone Quartet (in coproductie met Poetry International)

De muzikale flexibiliteit van saxofoonkwartet Artvark én de verhalende kracht van de poëzie van Dichter van Fryslân Nyk de Vries maken van Tagelyk een bijzondere theatrale ervaring. Tagelyk is een productie waarin taal en muziek elkaar dragen, versterken en samenvloeien tot een poëzie-muziekproductie die verder reikt dan wat de taal en de muziek afzonderlijk vermogen.

Artvark bestaat uit Rolf Delfos (alto sax), Bart Wirtz (alto sax), Mete Erker (tenor sax) en Peter Broekhuizen (baritone sax). Nyk de Vries is literair performer, die regelmatig werk maakt waarin poëzie gecombineerd wordt met muziek en beeld.



Anna B Savage

De Britse singer-songwriter Anna B Savage stelt in haar muziek volop vragen over haar belevingswereld en gevoelens. Op haar album A Common Turn zingt ze over seksualiteit, onzekerheid en, zonder dat ze daar zelf een reden voor heeft, vogels. Haar songs zijn melodieus, openhartig en kwetsbaar, met een vleug donkere humor.



Jozef van Wissem

De Nederlandse componist & luitspeler Jozef van Wissem is autodidact. Zijn muziek is divers en tijdloos: hij componeerde muziek voor de game The Sims (2013), bracht diverse solo-albums uit en maakte muziek bij Caravaggio’s schilderij De Luitspeler in het Hermitage. Met het winnen van de Soundtrack-award 2013 van het filmfestival van Cannes, voor de soundtrack van de Jim Jarmusch-film Only Lovers Left Alive (een samenwerking met stonerrockband SQÜRL) kreeg hij bekendheid bij het grotere publiek. In 2020 bracht hij zijn album Ex Mortis uit, waarop hij voor het eerst zingt. In 2021 startte hij met de bijbehorende tournee.



Warda El-Kaddouri

Waarom denk je wat je denkt? Het is een vraag waar we zelden bij stilstaan. Toch is deze kritische reflex nodig. We worden dagelijks blootgesteld aan dominante verhalen. En dat is niet per se slecht, maar daarmee sluiten we andere perspectieven onbewust uit. Journalist (o.a. De Groene Amsterdammer) en doctor in de letterkunde Warda El-Kaddouri ontleedt onze denkpatronen en houdt ze kritisch tegen het licht.



Fågelle

De Zweedse Fågelle maakt gelaagde experimentele muziek waarin ze soundscapes combineert met pop en intieme maar krachtige zangpartijen. Ze heeft een unieke stijl waarin ze gitaren, vocals en elektronica met straatgeluiden (als de Moskouse metro) in elkaar mixt tot een organisch geheel van expressieve muziek. Haar muziek gaat over seksualiteit, macht(eloosheid) en existentiële vraagstukken.



Tobi Lakmaker

In 2016 verscheen De Argonauten van de Amerikaanse schrijfster Maggie Nelson, een boek over haar relatie met Harry, maar bovenal een pleidooi voor fluïditeit. Een hele generatie jonge Nederlandse schrijvers las en bewonderde Nelson om haar fluïde afwisseling van essay, poëzie en anekdote, haar gedurfde, soms brute eerlijkheid en haar beschrijvingen van queer liefde. 

Met De Argonauten als rode draad gaat Tobi Lakmaker met collega-schrijvers in gesprek over auto-fictie, het mengen van genres en reflecties op gender in hun eigen werk.

Tobi Lakmaker (1994) schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Na korte tijd Russisch en literatuurwetenschap gestudeerd te hebben rondde hij in 2018 zijn opleiding filosofie af. Tobi debuteerde met één van de meest spraakmakende boeken van 2021: De geschiedenis van mijn seksualiteit.