Explore the North

Explore the North 2018

muziek,

literatuur

The Ex + Jaap Blonk

The Ex + Jaap Blonk

The Ex is al 39 jaar springlevend. En hoe. De band bewijst dat muziek met oprechte energie en een gezonde, open geest zich eeuwig kan ontwikkelen. En daarvoor is geen platenmaatschappij, label of manager nodig. Juist niet. The Ex regelt alle zaken zelf, om de artistieke grenzen te bewaken.

“Over Terrie Hessels, bij fans van The Ex bekend als Terrie Ex, wordt gezegd dat zijn reservoirs aan enthousiasme niet onderdoen voor ’s werelds aardgasreserves.” - De Volkskrant

De band bestaat uit vier muzikanten met een krachtige persoonlijkheid en ongetemde honger naar dialoog. Hun plezier hoor je terug in het elkaar fantastisch omarmende, onstuimige en noisey gitaarwerk en het unieke drumwerk. Ook in de knipogen naar Ethiopië en Ghana klinkt het avontuur, dat hartstochtelijk en dansbaar overkomt dankzij de onvoorwaardelijke toewijding aan elkaar.

Het lijstje van jazz- en volksmuzikanten waar The Ex in de loop van de jaren mee werkte is inmiddels uitgegroeid tot eentje waar je een boek over kan schrijven. Zo vertelde fotograaf Nick Helderman op ons Spreekbotenfestival in februari nog over de toer die de band maakte met de grootste Ethiopische blazer van de 20ste eeuw: saxofonist Getatchew ­Mekuria (1935-2016). Op Explore the North staan ze samen met klankpoëet Jaap Blonk op het podium. Explore!

Website The Ex + Jaap Blonk