Een handleiding voor de toekomst

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

Schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra onderwierp zichzelf voor Stadsastronaut en het boek In lichtjaren heeft niemand haast (2021) in enkele maanden tijd aan een opleiding tot astronaut, in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging. Stadsastronaut is een theatrale lezing van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

Speeltijden en overige info
vr 10 sept | 20:30 uur > diner in De Westerkerk bij te boeken
Westerkerk | Prijs: €12,50 | Taal: Nederlands


Koop hier je tickets.

Over Marjolijn van Heemstra
Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker die in haar werk onderzoekt hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. In haar voorstellingen vermengt ze genuanceerd activisme met poëzie en humor. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar nieuwe boek, In lichtjaren heeft niemand haast (mei 2021), gaat eveneens over dit thema. Daarnaast maakt Van Heemstra podcasts, zoals bijvoorbeeld Sør, Stadsastronaut en Binnen Bühne. Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende literaire prijzen, haar laatste roman En we noemen hem werd in acht landen vertaald.