Foto: Geert Snoeijer

Verhalen voorbij kaders en grenzen

Een virtual reality experience, een audiovisueel kort verhaal, een fotoboek én een nu al veelbesproken roman: schrijver en maker Lisa Weeda denkt überhaupt niet meer in drempels. Lisa is een Nederlands-Oekraïense schrijver, programmamaker bij Mooie Woorden en virtual reality regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat centraal in haar werk. Steeds vragend, onderzoekend en avontuurlijk weet Lisa telkens opnieuw fictie en nonfictie, persoonlijk verhaal en politieke geschiedenis, met elkaar te verweven. Met muziek en beeld ter illustratie duiken we met Lisa in het vertellen van verhalen die voorbij de kaders van genre en de grenzen van onze West-Europese blik gaan.

Over Lisa Weeda
Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, programmamaker bij Mooie Woorden en virtual reality regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar de vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat centraal in haar werk. In 2018 maakte ze met fotograaf Robin Alysha Clemens het fotoboek OSELYATA, over een ex-daklozen community in West-Oekraïne. Haar virtual reality werk ROZSYPNE (scenario & co-regie, Studio ZZZAP), dat het Oekraïense perspectief van de MH17-ramp exploreert, ging in wereldpremière op het IDFA festival 2019 en werd genomineerd voor een award in de categorie DocLab Competition for Immersive Non-Fiction.
Eerder werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, de Parijs-residentie van deBuren. Momenteel is ze deelnemer aan het internationale project CELA. Haar debuutroman ALEKSANDRA is op 28 oktober verschenen bij Uitgeverij de Bezige Bij.