Foto: Goffe Jensma

In juni was de schitterende muziekvoorstelling De Oergong als midzomerwadconcert buitendijks te zien bij Koehool in Fryslân. Duizenden bezoekers luisterden hier naar de compositie Images of a Sea uitgevoerd door onder meer componist Sytze Pruiksma en fanfarekorps De Bazuin uit Tzummarum, onder leiding van dirigent Marten Miedema. Muziek in samenspel met de natuur, de vogels, de golven, de geuren en de wind. Maar vooral ook met de stilte van het wad.

De compositie en thematiek van De Oergong kan ook prachtig op andere locaties, zoals tijdens ons festival, tot zijn recht komen. Daarom gingen we samen met Sytze Pruiksma op zoek naar een nieuwe omgeving voor De Oergong. Een omgeving die wij hebben gevonden in de indrukwekkende Bonifatiuskerk met een stralende rol voor het onlangs ingewijde Adema-orgel.

De Oergong speelt met het ritme van de tijd, de seizoenen en het komen en gaan van eb en vloed, van zout naar zoet, warmte en kou, dood en nieuw leven: in maatsoorten en klankkleuren. De muzikanten gaan het samen met je aan, verbinden en laten weer los. 
Sa is it libben.

“Een fanfareorkest zoals je nog nooit hebt gezien." Pure magie.“ 5*** recensie in de Leeuwarder Courant


De Oergong
vrijdag 14 oktober 20:30 - 21:45
zaterdag 15 oktober 16:30 - 17:45 & 20:00 - 21:15 Bonifatiuskerk


Over de makers
Sytze Pruiksma

Componist, muzikant, geluidskunstenaar en vogelaar Sytze Pruiksma werd geboren in Workum. Hij studeerde percussie aan het Conservatorium in Amsterdam en was onder andere actief als percussionist Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Zijn werk als componist en muzikant kenmerkt zich door de nadruk op klankkleur en is veelal geïnspireerd op landschappen, natuur en vogels. Pruiksma zoekt regelmatig samenwerkingen met andere makers - in de muziek, kunst en poëzie.
Pruiksma was als componist en muzikant betrokken bij diverse (muziektheater)projecten, waaronder Seeljocht (2012), Faderpaard (2014) en Conference of the Birds (2018). Het afgelopen jaar componeerde hij muziek voor Under Wetter en Het Verdriet van de Zuiderzee.

De Bazuin Tzummarum
Christelijke muziekvereniging De Bazuin werd opgericht in 1925 en is in een kleine honderd jaar gegroeid naar een bruisende vereniging in het Friese dorp Tzummarum.

Het fanfareorkest telt ongeveer 50 leden van 12 tot 80+ jaar en komt sinds 1992 uit in de 1e divisie Fanfare. De Bazuin Tzummarum heeft samen met Oranje Minnertsga een eigen jeugdorkest én een jeugdopleiding. Het orkest staat onder leiding van dirigent Marten Miedema.

Meer over De Bazuin Tzummarum is te vinden op de website.

Marten Miedema
Dirigent Marten Miedema werd geboren in Witmarsum. Na de middelbare school vervolgde hij zijn opleiding aan de Muziek Pedagogische Akademie in Leeuwarden. Hij is werkzaam bij Kunstencentrum Atrium te Sneek, Seewyn Kunsteducatie te Franeker en Stichting It Toanhus in Joure en als dirigent bij Fanfare De Bazuin Tzummarum, Fanfare AMVZ Zeewolde, Fanfare Studio It Heidenskip en Harmonie Excelsior Parrega. Naast zijn werk als docent en dirigent is hij nog actief als arrangeur, muziekgraveur en jurylid.

Reitze Smits
Organist, klavecinist, componist, bewerker en conservatoriumdocent Reitze Smits studeerde orgel in Utrecht, gevolgd door compositie en muziekwetenschappen en klavecimbel aan het conservatorium in Den Haag. Hij werd onderscheiden op diverse internationale concoursen in onder andere Brugge en Toulouse. Als orgeldocent gaf Smits les aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven en als organist was hij verbonden aan de historische orgels in Breukelen, Zaltbommel en Vianen. In zijn werk verkent hij onder andere de raakvlakken van het repertoire tussen de verschillende toetsinstrumenten. Hij componeerde onder meer Five Light Pieces, Distant Music en Tripartite.

Reitze Smits is initiatiefnemer en mede-oprichter van Festival voor de Wind, waarvan hij tot 2017 artistiek leider was. Dit festival combineert het orgel met andere podiumkunsten. In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.