Kijken en luisteren naar wel heel bijzondere stadsportretten van Leeuwarden, dat kan tijdens Explore the North. De Irakese schrijver en filmmaker Hassan Blasim, de Vlaamse auteur Erik Vlaminck, de Leeuwarder schrijver Arjan Hut en LaTasha N. Nevada Diggs, schrijver, stem- en geluidskunstenaar uit New York, dompelden zich onder in de stad en schreven elk een verhaal. Ook beeldmakers Anne Margot Stapert en Chantal Rens lieten zich inspireren door Leeuwarden en maakten bijzondere beelden van de stad. Het resultaat van deze eigenzinnige stadsportretten is vanaf 11 november t/m 8 december gratis te zien en beluisteren in Obe. 
 Nieuwsgierig naar de ervaringen van de kunstenaars zelf? Op donderdag 22 november vertellen Erik Vlaminck, Arjan Hut en LaTasha N. Nevada Diggs over hun bijzondere belevenissen in Friesland. De geschreven verhalen worden op dit moment vertaald in het Fries en Engels en zijn later in 2018 gratis te beluisteren als audiobook op www.citybooks.eu. Op deze website staan ruim honderd citybooks, die door reis- en literatuurliefhebbers al meer dan 5,5 miljoen keer zijn gedownload.  Dit project organiseren we in samenwerking met deBuren, Lân fan taal en Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa.



Over Citybooks
Het project Citybooks portretteert steden aan de hand van korte verhalen en series van 24 foto’s of beelden. Vier schrijvers (internationaal en lokaal) en twee beeldmakers verblijven daarvoor enige tijd in interessante, niet direct voor de hand liggende steden. Van Oostende tot Grahamstown, van Lissabon tot Jakarta. Vlaams-Nederlands huis deBuren, Leeuwarden-Fryslân 2018, Lân fan taal en Explore the North geven ook Leeuwarden een eigen citybook. 
De gesprekleider voor de Citybookspresentaties is Willem Bongers-Dek (deBuren).

Over Hassan Blasim

De Irakese schrijver en filmmaker Hassan Blasim trapte de Leeuwarden-reeks af. Hij gaat het wrede sprookje van de werkelijkheid te lijf met overtuigende wapens: verbeeldingskracht en taalgevoel. Zijn verhalen zijn fantastisch, in elke betekenis van het woord. Direct, rauw en met zwarte humor. In 1998 vertrok Hassan hij naar Iraaks-Koerdistan, waar hij films bleef maken onder een pseudoniem, omdat hij vreesde voor de veiligheid van zijn familie onder het regime van Saddam Hussein. Een jaar later verliet hij Irak en reisde als immigrant door Iran, Turkije, Bulgarije, Hongarije tot hij zich in 2004 in Finland kon vestigen, waar hij nu woont en werkt.



Hassan Blasim is na zijn voordrachten op Explore the North 2017 langer in Leeuwarden gebleven en werkte hier aan verschillende verhalen en gedichten. In december gingen we met Hassan in gesprek over zijn impressie van de stad, zijn ervaringen als internationaal erkende auteur en over de Arabische literatuur. 


Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck maakte naam met de zesdelige roman Het schismatieke schrijven over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. Zijn doorbraakroman Suikerspin (2008) verscheen in 2008 en zijn meest recente roman De Zwarte Brug (2016) was zes weken na verschijnen al aan de 5e druk toe. Naast deze romans schrijft hij ook de hilarische maar veelzeggende column 'Brieven van Dikke Freddy', waarin een dakloze brieven schrijft aan de groten der aarde. In de reeks, die op www.sociaal.net verscheen, maar intussen ook in meerdere bundels is uitgebracht brengt Vlaminck humor en maatschappijkritiek samen. 



In februari, aan het eind van zijn verblijf in Leeuwarden, presenteerde Vlaminck een deel van zijn Citybook en droeg hij voor uit 'De gemakkelijke stoel', een monoloog uit zijn boek De schande en de keerzijde (2014), dat hij samen met Jos Geysels schreef. 


Over Arjan Hut

Arjan Hut is een Friestalige schrijver en dichter. Hij debuteerde in 2004 met de bundel Nachtswimmers, zijn recentste bundel kwam uit in 2016 en heet Aurora Bossa Nova. In 2005 werd hij benoemd tot eerste stadsdichter van de Friese hoofdstad Leeuwarden. De Friese taal zou vooral geschikt zijn om het lokale landschap, het boerenleven en de natuur te bezingen. Het dichtst dat Hut bij een koe in de buurt komt, is wanneer de koelwagens van het vleestransport voor dag en dauw langs zijn vervallen maar karakteristieke huurwoning rijden. Hij gebruikt het Fries als persoonlijke stadstaal. "Wie Arjan Hut met een dromerige blik door Leeuwarden ziet lopen, kan moeilijk geloven dat hij elk detail van de stad in zich opneemt. Toch kent deze 'nieuwe Leeuwarder' de stad in meer detail dan menig geboren stadjer’ schrijft auteur Henk Wolf over Hut. ‘Ik ben meer een bossanova-dichter dan een saudade-dichter", vindt hij zelf. Voor Citybooks schrijft Arjan Hut over zijn thuisstad Leeuwarden. 


Tijdens het Talentuinfestival in april kreeg je al een voorproefje van zijn verhaal ‘Ik hâld fan it lûd fan in trein yn de fierte’, voorzien van muzikale begeleiding door Wiebe Kaspers. 



Over LaTasha N. Nevada Diggs

LaTasha N. Nevada Diggs (Verenigde Staten) is schrijver, stem- en geluidskunstenaar. Ze publiceerde bundel TwERK (Belladonna, 2013) waarin ze de grenzen van taal en stijlen op een hybride manier aftast. Haar interdisciplinaire werk was te zien in het Brooklyn Museum, het Museum of Modern Art en het Whitney Museum of American Art in New York, tijdens de QOW (Question Of Will) conferentie in Slowakije, op Poesiefestival Berlin en het internationale Poeziëfestival in Boekarest, in het Walker Art Center, op de 56e Biënnale van Venetië en in Beijing als Red Gate Artist in Residence. Als curator en artistiek directeur organiseerde ze evenementen in het BAM Café, Lincoln Center Out of Doors, The David Rubenstein Atrium, The Highline, Poets House and El Museo del Barrio. Diggs ontving verschillende prijzen en beurzen voor haar werk, waaronder de New York Foundation of the Arts, de Barbara Deming Memorial Grant, de National Endowment for the Arts, de Jerome Foundation Travel and Study Grant, de Japan-US Friendship Commission, Creative Capital en de Whiting Foundation Literary Award voor poëzie in 2016. Ze woont en werkt in Harlem, New York.



In september was Diggs in Leeuwarden om te werken aan een uniek stadsportret van Leeuwarden, een periode die ze afsloot met een performance in de Academie voor Popcultuur. 



Over Chantal Rens
Chantal Rens studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming (richting textiel en 3-dimensionale vormgeving) te Tilburg. Haar werk bestaat met name uit collages met fotografie als uitgangspunt en kunstenaarsboeken.

Over Anne Margot Stapert
Anne Margot Stapert studeerde illustratie aan Academie Minerva in Groningen. Ze verzamelt foto’s uit (mode)magazines en natuurboeken. Deze foto’s gebruikt ze als inspiratie en materiaal voor haar digitale collages.

11 november t/m 8 december | Expositie Citybooks in OBE

22 november | Live presentaties in OBE 

Gratis toegang