Klimaatverandering op de drempel van verleden en toekomst


Na de laatste ijstijd leefden in het gebied dat nu de zuidelijke Noordzee is (Doggerland) jager-verzamelaars die generaties lang nauw verbonden bleven met hun omgeving. Voor hen had het landschap diepe historische betekenis, wat in stand werd gehouden door tradities in handelingen en verhalen. Als gevolg van zeespiegelstijging verdronk Doggerland ongeveer 7000 jaar geleden. Wat deed dit met de mensen die dit overleefden? Werd de herinnering van het verloren land in stand gehouden? Archeoloog en docent Hans Peeters deed er onderzoek naar. Een verhaal op de drempel van verleden en toekomst. 

Onze Campus Talks presenteren we in samenwerking met RUG / Campus Fryslân.


Over Hans Peeters
Hans Peeters is universitair hoofddocent aan het Groninger Instituut voor Archeologie. Hij is gespecialiseerd in het onderzoek naar prehistorische jager-verzamelaars en vooral geïnteresseerd in de relatie tussen mens en landschap. Hij geeft leiding aan een door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gesubsidieerd project, Resurfacing Doggerland, waarin wordt onderzocht wat de invloed van klimaatverandering en zeespiegelstijging was op jager-verzamelaars die in en rond het huidige Noordzeegebied leefden.

Over de Campus Talks
Explore the North is dit jaar ook te vinden op de Campus Fryslân! Dit is elfde faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen waar zeer divers onderzoek wordt verricht op het gebied van onder andere cultuur, taal en techniek, maar ook beleid en een duurzame economie. Tijdens het festival zijn er de Campus Talks waarin denkers en wetenschappers in gesprek gaan over de wereld van morgen en de grote vragen van vandaag. Voor iedereen die wil weten hoe de wereld werkt, nieuwe ervaringen niet schuwt en zich graag verwondert.