Tussen vrijheid en verantwoordelijkheid


Schrijver en filosoof Alicja Gescinska onderzoekt hoe wat wij in het huidige Europa nu ervaren als vrijheid, een onvrijheid kan betekenen voor de generatie na ons. Gescinska heeft aan den lijve ervaren wat gebrek aan vrijheid is. Ooit woonde zij met haar ouders en zussen in een studio van vier bij vier in communistisch Polen. Het gezin vluchtte naar België. Als tiener kon zij moeilijk aarden in het Westen, waar de toegenomen vrijheid niet meteen een garantie bleek voor een beter bestaan.

Vrijheid scheen haar eerder een ander woord voor luiheid, gemakzucht, consumentisme. Pas met de ontdekking van wijsbegeerte en literatuur vond zij naar eigen zeggen de ware, positieve zin van de vrijheid. Persoonlijke vrijheid en morele verantwoordelijkheid zijn niet altijd met elkaar te verzoenen. Waar liggen de grenzen (en de mogelijkheden) van onze vrijheid?



Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is schrijver en filosoof. Met haar debuutroman Een soort van liefde (2016) won ze de Debuutprijs 2017 en werd ze genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs. Daarna volgden verschillende bekroonde essays. In 2021 debuteert ze als dichter met de bundel Trojaanse gedachten. Als academica heeft ze gewerkt aan de Universiteit Gent, Princeton University en Amherst College. Momenteel is ze directeur van het Philosophy by Research Programme van de University of Buckingham.