Tickets Programme News About us Special projects

nieuws /// vr 28 februari

Dichters uit Friesland op culturele expeditie naar Kenia voor Explore the North 2019

De Friestalige dichter Sytse Jansma en de Nederlandstalige dichter Frank Keizer zijn momenteel op het Kistrech International Poetry Festival in Kisii, Kenia. Ze dragen daar voor uit eigen werk, geven workshops en gaan op onderzoek uit voor het maken van nieuw werk. De resultaten van deze poëtische expeditie presenteren zij volgend jaar, tijdens de zevende editie van Explore the North (2019).

Dichters uit Friesland op culturele expeditie naar Kenia voor Explore the North 2019

Het Kistrech International Poetry Festival in Kenia is op dit moment een van de grootste en populairste literaire evenementen in Afrika. Het festival brengt lokale en internationale dichters samen en laat de plaatselijke bevolking actief kennismaken met poëzie en andere talen en culturen (en vice versa). Dit jaar nemen dichters en kunstenaars uit onder andere Finland, India, Israël, Canada en natuurlijk Kenia zelf deel aan het festival. Sytse Jansma en Frank Keizer, twee dichters met Friese roots, zijn op uitnodiging van Lân fan taal en Explore the North namens Nederland in Kisii aanwezig.

Sytse Jansma onderzoekt in zijn poëzie onder andere het sturende karakter van taal. In Kenia zet hij deze lijn door en verdiept hij zich in het interdisciplinaire karakter van de Keniaanse schrijfkunst. Welke invloed hebben film en muziek op poëzie? En hoe verschilt de Friese en Nederlandse cultuur hierin van de Keniaanse cultuur? Frank Keizer vraagt zich tijdens de reis af wat het betekent om, in de woorden van de Keniaanse schrijver Ngũgĩ wa Thiong'o, het 'centrum te verplaatsen' - in geografische, politieke en culturele zin. Hij gaat op zoek naar hybride vormen van schrijven: op de grens van poëzie, filosofie en proza. Hij zoekt naar vormen die iets zeggen over de intimiteit tussen geografisch ver uit elkaar liggende plekken.

Sytse laat je met een aantal (Friestalige) videoverslagen meer weten over zijn verblijf in Kenia:

Eerder dit jaar gingen via Explore the North de Friese dichters Geart Tigchelaar en Sigrid Kingma naar het StAnza Poetry Festival in Schotland voor een poëtische samenwerking. Samen met twee Schotse dichters presenteerden zij de uitkomsten van deze uitwisseling op het Talentuinfestival in Leeuwarden.

Dichters uit Friesland op culturele expeditie naar Kenia voor Explore the North 2019