Taaltoer 17 mei – Geheimtaal
Wat hebben kinderen, criminelen en Julius Caesar met elkaar gemeen? Makkelijk! Het zijn allemaal sterren (geweest) in het ontwikkelen van geheimtaal. Geheimtaal wordt overal ter wereld gebruikt. Om een eigen (fantasie)wereld te creëren, maar ook om de belasting te kunnen ontduiken of oorlog te voeren (cryptografie). Inmiddels zijn een aantal geheimtalen niet zo geheim meer. Het Bargoens bijvoorbeeld, ooit ontstaan als een geheime ‘dieventaal’, is nu gewoon terug te vinden in de Dikke Van Dale. En door de digitalisering is het versleutelen van woorden niet zo makkelijk meer. Maar geheimtaal bestaat nog natuurlijk steeds, want algoritmen hebben vooralsnog geen vat op de fantasie!

Taaltoer 20 sept – De taal van de stad
De stad heeft haar eigen taal. De straten en gebouwen fluisteren je toe, ze zitten vol met geluiden en verhalen. Loop over het Ruiterskwartier en luister. Sla een steeg in en luister opnieuw. Wat hoor je? Wat vertelt de stad? 

Taaltoer 18 okt – Gebarentaal
Taal bestaat niet alleen uit woorden. Gebarentaal wordt minstens zo veel gebruikt als spreektaal. Voor doven en slechthorenden is het de belangrijkste vorm van communicatie. Maar denk ook aan monniken die een gelofte van stilte hebben afgelegd, of duikers die onder water met elkaar moeten communiceren.

Hoe werkt gebarentaal? En welke talen zijn er eigenlijk binnen de gebarentaal? Want als jij in Australië vrolijk je duim opsteekt naar iemand, kun je gegarandeerd rekenen op een blauw oog.

Taaltoer 15 nov – Personificatie
We maken levenloze dingen en abstracte begrippen graag wat menselijker. En dat doen we vaak zonder dat we het door hebben. Dan zeggen we bijvoorbeeld: ‘De auto heeft dorst!’ of ‘Het gevaar ligt op de loer.’ Gevaar heeft natuurlijk geen lichaam om mee te liggen en geen ogen om mee te loeren, maar toch zijn dit heel gewone uitdrukkingen. Ook van onze huisdieren maken we met regelmaat behaarde, ietwat gekrompen mensen. Je kent vast wel iemand met een heel ‘brutale’ kat.

Waarom doen we dit? Wordt gevaar minder gevaarlijk als het wordt vermenselijkt? En begrijpen we onze kat beter als we zijn gedrag kunnen toeschrijven aan een menselijke eigenschap? Dat is wat we gaan onderzoeken tijdens deze laatste Taaltoer. 

Blijf op de hoogte via het Facebook-evenement of houd deze website en lanfantaal.nl in de gaten!